Kézbe áldozás

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a korona vírus járvány Magyarországra való betörése után elrendelte a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét.

Bár sokan idegenkednek tőle, de a kézbe áldozásnak is megvan a maga szépsége. A kézbe áldozó hívő átéli azt, hogy Isten a kezünkbe adja magát. Átéli annak a megrendültségét, hogy egy pillanatra a kezén tarthatja Őt. Gyermeki alázattal veszi Őt magához.

Ehhez azonban be kell tartanunk néhány alapvető szabályt. Áldozáskor a kezünk legyen tiszta. A tenyerünket, amire Jézus testét helyezi a pap, ne fedje kesztyű, de a kabát és a pulóver ujja sem.

Fordítsuk felfelé mindkét tenyerünket, és tegyük egymásra őket úgy, hogy az ügyetlenebb kéz legyen felül (a jobbkezesek tehát a bal tenyerüket tegyék felülre). Nyújtsuk egy kicsit előre és felfelé a kezeinket, hogy a pap kényelmesen a tenyerünkbe helyezhesse az ostyát. Amint ez megtörtént, fogjuk meg az ostyát az ügyesebb kezünkkel, és tegyük a szánkba úgy, hogy még a pap előtt állunk. Ezután lépjünk ki a sorból, és menjünk vissza a helyünkre. Szigorúan tilos az Oltáriszentséget elvinni!

Kérjük a testvéreket, hogy saját és társaik egészségének védelme érdekében fogadják megértéssel és tartsák be ezeket a rendelkezéseket, azok visszavonásáig!

Konnektor

Bejelentkezés

Látogatóink

Oldalainkat 56 vendég és 0 tag böngészi

Idézet

Jézus Krisztus tegnap és ma!
Ő a kezdet és a vég!
Ő az alfa és az ómega.
Övé az idő
És az örökkévalóság.
Övé a dicsőség és a hatalom
Mindörökkön-örökké. Ámen.
Húsvét liturgiájából

Őrbottyáni Plébánia
Alapítva: 2009.08.15.